История на френския маникюр

 Ако мислите че знаете тази история, прочетете я и…може да останете изненадани.

„Когато бях в Китай и се разхождах по главната улица на един град на която имаше много салони за маникюр – разказва Джеф на Стивън – в салоните от време на време между китайската реч, се чуваше на английски „French Manicure”. Само ако знаеха че човека който е изобретил „Френския Маникюр” се разхожда по улицата покрай салона им. Това е удивително. И си казваш, – Измислил съм нещо което е станало с мащабно приложение.

„Всъщност всичко започна през 1976 година. Аз имах магазин на едро за маникюр в гр. Тарзана, Калифорния. Булевард Вентура беше световна столица на салоните за маникюр а аз бях точно там. Имах репутацията на човек с единствения доставчик за тези салони. Част от бизнеса ми, освен продажбата на продукти за маникюр, беше да продавам такива и на студията в Холивуд. „

„И един ден, режисьор идва при мен и казва – Джеф, имам нуджа от твоята помощ и съвет който може да ми спести много време и пари.”

„Погледнах го и казах – Аз не съм във филмовата индустрия. Ти си във нея. Как аз мога да ти спестя време и пари?”

„Той каза – Когато облека червена рокля на звездата на филма, трябва да и се сложи червен лак за да подхожда. По-късно след обяд, сменям роклята с пурпурна, естествено трябва да сменим и лака с подходящ. Не мога да оставя червен лак на пурпурна рокля както и обратното. На вечерни снимки сменям цвета отново. Можеш ли да си представиш какво е да правиш три маникюра на ден. Всеки път отнема поне един час. Губя часове само за цвета на лака. Моля те измисли нещо с което да ми помогнеш.”

„Казах му – имаш предвид да ти помогна с цвят който да отива на всички дрехи?”

„Да, точно това имам предвид.”

„И така, аз се върнах в моя офис, погледнах рафтовете където бяха наредени продуктите и видях нещо което беше много модерно. Тогава продавах бял молив и жените го исползваха да се оцветяват под ноктите за да изглежат те красиви, чисти и бели. Но проблема беше че като се измият ръцете и бялото падаше. Това не беше добро за режисьора защото той искаше нещо ефектно което и да блести.

Казах си – нека направя бял лак. Ще го сложим на ръба на нокътя отгоре и после ще го покрия с лак със телесен цвят.

Обадих се на моя съветник, Ейб Розенбаум и му казах – „Хей, имам нужда от бял лак”

„Той каза – Да не си полудял? Кой ще си сложи на ноктите бял лак?”

„Казах му – Ейб, не бери грижа кой ще си го сложи. Имам нужда от мостра бял лак.”

След седмица взех белия лак, взех манекен, сложих му бял лак по ръба на ноктите, сложих свеж цвят отгоре така че да изглежда естествен, Отидох при режисьора и му казах – „Това би трябвало да е маникюра от който се нуждаеш”

„Той каза – Джеф, ти просто улучи десетката. Това е което ми трябваше.”

„Нарекох Продукта Natural Nail Look (естествено изглеждащ маникюр).

“Джеф, знаеш ли колко часа дневно съм спестил заради теб? Обожавам го. „ Тогава си казах, щом е добре за него, ще е добре и за всички.”

„Но, аз стартирах с лоша опаковка. Беше найлонова торбичка с основа, топ лак, бял лак, свеж тон и брошура с инструкции „The Natural Nail Look”. Пуснах по цялата територия на Щатите и знаеш ли какво се случи?

С изключение на два града, върнаха всичко. Хората по това време не бяха готови за „Френския Маникюр”. Ню-Йорк и Ел Ей бяха двата града които които го приеха веднага. Но тези режисьори и гримьори – веднага го харесаха и започнаха да го исползват в техните филми и TV шоу програми.

„Междувременно, аз заминах за Париж на изложение и взех със себе си комплекта и видях на течащите шоу програми, че всички модели ползваха моя маникюр.Те го харесаха. И един каза – „Джеф, това е Френски Маникюр, защо си го нарекъл Natural Nail Look?”

Промених името на “French Manicure”

През годините в Америка вярваха, че той е бил създаден във Франция а във Франция дори и не бяха чували за него. Човек би отишъл във Франция за да си купи Френски Маникюр.

Те биха ти отвърнали – „За какво говориш? Какво е това Френски Маникюр.”

В Щатите, хората започнаха да виждат звезди като Шер и Барбра Стрезънд да носят Френски Маникюр по TV. И през 1980 год. всички ги последваха. Френския Маникюр започна да се превръща в голям хит и е това което е днес.

През 1984 год. патентното бюро на САЩ отказа да регистрира името French Manicure защото се е превърнало в много известно понятие. Те ми разрешиха да регистрирам името „The Original French Manicure” защото знаеха, че аз съм оригинала. Почувствах че съм създал нещо наистина голямо, защото ако твоя продукт днес е „всеизвестен”, това означава че си направил нещо

Съществуват два вида френски маикюр :  бял с бежова основа или розов с прозрачна основа.Формата на ноктите трябва да бъде правоъгълна.За това ноктоте се изпилват под права линия,след което ъглите леко се заоблят. 

Френският маникюр е класика в дизайна на нокти. Нокти в естествен цвят, с прецизни бели крайчета винаги са елегантни и красиви, те подхождат на всяко облекло. При изпълнението на даден дизайн с използването на лак често се налага да го подновявате, така че напластеният лак по края изглежда небрежно.Перманентният Френски маникюр на акрилна  или гел основа изглежда естествено и издържа дълго време. Съществува такава разновидност на френския маникюр като „фан-френч”, когато крайчетата на ноктите не са бели, а например са розови,черни,червени или сини. Съвремените акрилни технологии дават възможност да се украси френчът или ''фан-френчът'' с брокат и изкуствени камъни по линията на преливането на цветовете /така наречената „линия на усмивката”/. Такъв маникюр изглежда много красиво.Всички дами несъмнено познават предимствата на френския маникюр – той придава изискан, поддържан и свеж вид на ръцете. Но както при останалите детайли на цялостния тоалет –дрехите, грима, прическите, така и при маникюра са актуални разноцветните багри на пролетта.

Стигнал до наши дни френският маникюр е най-предпочитаният не само в България ,но и по целия свят.